perjantai 28. helmikuuta 2020

Ilolla ja osallisuudella kohti tulevaa

Maaliskuu alkaa jo häämöttää ja hankkeemme on edennyt kaikissa hankepäiväkodeissamme omalla tavallaan. Pitkään suunniteltiin ja pohdittiin, mitä muutoksia haluamme ja pystymme toteuttamaan. Otimme paljon aikaa henkilöstön ajatusmaailman muutokselle sekä fyysisten muutosten toteuttamiselle. Pikkolan päiväkodin sisäilmaongelmat ovat olleet selkeä hidaste hankkeen etenemiselle kyseisessä päiväkodissa. Haimmekin Opetushallitukselta lisäaikaa hankkeelle ja saimme vuoden loppuun asti aikaa toteuttaa hankettamme valtionavustuksella. 

Kevään ajan voimme keskittyä päiväkodeissa koulutuksista saamiemme ideoiden ja ajatusten tuomisesta konkretiaan. Kuten uudistaa leikkiympäristöjä innostaviksi ja esteettisiksi lasten osallisuus huomioon ottaen tai tuoda toimintakulttuuriin yhä enemmän lasten osallisuutta oppimisympäristöjen rakentamisessa mm. kuvien ja tieto- ja viestintäteknologisten laitteiden avulla. Pystymme rakentamaan oppimisympäristöjä tarkkaan harkittujen uusien hankintojen avulla sekä saattamaan loppuun yhteistyön kaupungin teknisen keskuksen kanssa. 

Syksyllä panostamme heti uusien ryhmien oppimisympäristöjen suunnitteluun ja rakentamiseen lasten mielenkiinnon kohteiden ja tarpeiden mukaisesti. Kaikissa yksiköissä on keskitytty pääasiassa päiväkodin yhteiskäytössä oleviin tiloihin, mutta niistä on kehittäminen jatkunut myös ryhmien omiin tiloihin. Hankkeessa kannustamme päiväkoteja käyttämään yhä enemmän kaikkia tiloja yhteisöllisemmin, jolloin lapsilla on monipuolisemmin tiloja käytettävissään. 

Yhtenä tärkeänä työmenetelmänä käytämme pedagogista dokumentointia etenkin kehittämisen näkökulmasta. Pedagoginen dokumentointi nivoutuu oppimisympäristöön sen suunnittelun, rakentamisen ja arvioinnin kautta. Lasten mielenkiinnon kohteiden ja tarpeiden mukainen toiminta vaatii pedagogista dokumentointia ja sitä kautta toteutettu toiminta näyttäytyy myös oppimisympäristöissä. 

Uudella motivaatiolla jatkamme yhdessä oppimisympäristöjen kehittämistä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti