torstai 7. marraskuuta 2019

Muutoksen hyväksyminen

Hankkeen aikana on koettu hankalaksi muutos ja sen hyväksyminen. Muutos on aina jännittävää ja kohtaamme muutoksen aina persoonamme mukaan. Toiset henkilöstöstä ovat aina innolla vastaanottamassa uutta, mutta toisilla muutoksen hyväksyminen ja omaksuminen vie aikaa. 

Toimintakulttuurin muutos saattaa aiheuttaa vastarintaa henkilökunnassa monella eri tavalla ja kielteistä palautetta saattaa tulla yllättäviltäkin tahoilta. Pedagogisesti perusteltu toimintakulttuuri on kuitenkin loppujen lopuksi kaikkia osapuolia hyödyttävä. Myös toiminnan tarkoitusta on syytä perustella, kun muutoksen hyväksyminen tuntuu hankalalta. Lapsi on varhaiskasvatuksessa keskiössä ja kaiken toiminnan tulee tukea lapsen kasvua ja kehitystä. Kun laittaa lapsen keskiöön, niin toimintakulttuuri on taas lapsikeskeinen eikä aikuisten ajatukset ja toiveet ohjaa toimintakulttuuria.

Lasten näkökulmasta muutos on päiväkodeissa ollut vain positiivista. Huutijärven päiväkotiin saatiin järjestettyä erillinen ruokailutila nimeltään Makumesta, jolloin ryhmien tiloihin jäi paljon leikki- ja toimintatilaa. Suoraman päiväkodissa yhteinen aamukokoontumistila sekä pienryhmätila pirtti sai lisätilaa lasten liikuntaa varten, kun tilasta poistettiin kiinteitä kaapistoja ja tilaan tuotiin liikuntavälineitä. Pikkolan päiväkodissa ryhmätiloissa on tehty koulutuksista saamiemme tietojen mukaisia ratkaisuja oppimisympäristöihin. Tiloja on tarkasteltu lasten perspektiivistä ja tarjoumien näkökulmasta. Lapset ovat saaneet päiväkodeissa lisää leikki- ja liikkumistilaa. Tulevien hankintojen myötä oppimisympäristöt tulevat vielä rikastumaan entisestään.

Jokainen hankkeessa mukana oleva päiväkoti on tarkastellut oppimisympäristöjä omista lähtökohdistaan. Suoraman päiväkodilla haluttiin uudistaa innovatiivisella tavalla yhteisiä tiloja. Pirttiä sekä toisen rakennuksen yhteistä pitkää käytävää. Molemmat kohteet tulevat lisäämään lasten aktiivista liikuntaa.  Ryhmät kehittävät tilojaan paremmiksi oppimisympäristön näkökulmasta. Huutijärven päiväkodissa yhteisistä tiloista valittiin kolme pienempää tilaa, joista yksi tulee olemaan aisteja aktivoiva huone ja kaksi teemaleikkihuonetta. Ryhmätiloihin tulee myös uudistuksia, kun niihin saatiin tilaa Makumestan takia. Pikkolan päiväkodissa on oltu huolissaan rakennuksen tilanteesta ja on selvinnyt, että päiväkoti ei välttämättä jatka samassa paikassa enää ensi kaudella. Henkilökunta on elänyt epätietoisuudessa, joka on vienyt kehittämishalua. Mutta nyt henkilökunta on päättänyt panostaa oppimisympäristöjen kehittämiseen liikuteltavilla kalusteilla sekä laadukkailla matoilla. Hankkeen yhtenä tavoitteena on kestävän elämäntavan huomioiminen ja Pikkolan päiväkoti tekee hankkeen myötä hankintoja, joita voidaan hyödyntää mahdollisissa siirtotiloissa sekä uudessa päiväkodissa.

Hankkeen tavoitteet muuttavat myös toimintakulttuuria. Liikunnan lisääminen päivittäisissä toiminnoissa haastaa henkilökunnan pohtimaan sen mahdollisuuksia ja kuinka liikkumista tullaan mahdollistamaan. Millä turvallisuussäännöillä liikuntaa mahdollistetaan tai rajataan? Erilaiset pedagogiset toiminnot, kuten pienryhmätoiminta sekä vasun mukainen toiminta tulee mahdollistumaan monipuolisemmin uudistuneissa oppimisympäristöissä. Aikuisen erilaiset roolit ja lasten osallisuuden huomioiminen tulee keskustella henkilökunnan kesken auki. Millaisia arvoja vaalitaan ja minkälainen ilmapiiri luodaan. Vaikka hankkeessa keskitytään paljon fyysiseen oppimisympäristöön, tuo toimintakulttuurin muutos paljon vaikutusta sosiaaliseen sekä psyykkiseen oppimisympäristöön.

Mira
Hankekoordinaattori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti