perjantai 28. helmikuuta 2020

Ilolla ja osallisuudella kohti tulevaa

Maaliskuu alkaa jo häämöttää ja hankkeemme on edennyt kaikissa hankepäiväkodeissamme omalla tavallaan. Pitkään suunniteltiin ja pohdittiin, mitä muutoksia haluamme ja pystymme toteuttamaan. Otimme paljon aikaa henkilöstön ajatusmaailman muutokselle sekä fyysisten muutosten toteuttamiselle. Pikkolan päiväkodin sisäilmaongelmat ovat olleet selkeä hidaste hankkeen etenemiselle kyseisessä päiväkodissa. Haimmekin Opetushallitukselta lisäaikaa hankkeelle ja saimme vuoden loppuun asti aikaa toteuttaa hankettamme valtionavustuksella. 

Kevään ajan voimme keskittyä päiväkodeissa koulutuksista saamiemme ideoiden ja ajatusten tuomisesta konkretiaan. Kuten uudistaa leikkiympäristöjä innostaviksi ja esteettisiksi lasten osallisuus huomioon ottaen tai tuoda toimintakulttuuriin yhä enemmän lasten osallisuutta oppimisympäristöjen rakentamisessa mm. kuvien ja tieto- ja viestintäteknologisten laitteiden avulla. Pystymme rakentamaan oppimisympäristöjä tarkkaan harkittujen uusien hankintojen avulla sekä saattamaan loppuun yhteistyön kaupungin teknisen keskuksen kanssa. 

Syksyllä panostamme heti uusien ryhmien oppimisympäristöjen suunnitteluun ja rakentamiseen lasten mielenkiinnon kohteiden ja tarpeiden mukaisesti. Kaikissa yksiköissä on keskitytty pääasiassa päiväkodin yhteiskäytössä oleviin tiloihin, mutta niistä on kehittäminen jatkunut myös ryhmien omiin tiloihin. Hankkeessa kannustamme päiväkoteja käyttämään yhä enemmän kaikkia tiloja yhteisöllisemmin, jolloin lapsilla on monipuolisemmin tiloja käytettävissään. 

Yhtenä tärkeänä työmenetelmänä käytämme pedagogista dokumentointia etenkin kehittämisen näkökulmasta. Pedagoginen dokumentointi nivoutuu oppimisympäristöön sen suunnittelun, rakentamisen ja arvioinnin kautta. Lasten mielenkiinnon kohteiden ja tarpeiden mukainen toiminta vaatii pedagogista dokumentointia ja sitä kautta toteutettu toiminta näyttäytyy myös oppimisympäristöissä. 

Uudella motivaatiolla jatkamme yhdessä oppimisympäristöjen kehittämistä!


tiistai 25. helmikuuta 2020

Hannelandian koulutus

Saimme iloksemme Hannen Hannelandiasta kouluttamaan hankepäiväkotien henkilökuntaa tammikuussa. 

Koulutus oli todella hyvä ja inspiroiva, kuten muiden kokemuksista olimme saaneet kuulla.




Koulutus käsitteli oppimisympäristön näkökulmaa kolmantena kasvattajana sekä leikin merkitystä ja leikkiympäristöjä. Leikillinen oppiminen sekä leikillisyys ovat tärkeitä elementtejä varhaiskasvatuksessa. Hanne herätteli kuulijoiden ajatuksia leikkiympäristöjen rakentamisesta sekä aikuisen roolista leikissä. Hankepäiväkotien henkilökunta sai inspiraatiota koulutuksesta niin, että osa uudisti heti leikkiympäristöjä. 






Kuvat Suoraman päiväkodista

Suuret kiitokset Hannelle mahtavasta koulutuksesta!

Vuoden 2020 kuulumisia

Vuosi 2020 pyörähti käyntiin ja myös hankkeemme on edennyt hienosti! 

Alkuvuonna on tapahtunut paljon hankepäiväkodeissamme. Suoraman päiväkodissa on Pirtti saanut uuden ilmeen yhteistyössä kaupungin teknisen keskuksen kanssa. He ovat tehneet maalauksia sekä kiinnityksiä seiniin Pirtissä sekä Pajupillin käytävällä. Pirttiin sekä käytävään tuodaan vielä liikkumiseen innostavia välineitä, joten tavoite lisätä lasten omaehtoista aktiivista liikkumista toteutuu hyvin. Muutosvaiheessa olleita tiloja lapset ovat jo käyttäneet mielissään ja riemunkiljahdukset ovat raikuneet innostuksen merkiksi. 

Huutijärven päiväkodissa tehdään myös yhteistyötä teknisen keskuksen kanssa, kun he auttavat kiinnityksissä. Hankittuja välineitä ja materiaaleja on tullut ja ne saadaan käyttöön kun tilat valmistuvat. Ruokailujen siirryttyä Makumestaan on ryhmissä huomattu kuinka siirtymät ovat lisänneet lasten liikuntaa. Myös pienet alle 3-vuotiaat juuri kävelemään oppineet ovat itse kävelleet Makumestaan ja takaisin. 

Pikkolan päiväkodissa keskitytään kehittämään digitaalista oppimisympäristöä erilaisten laitteiden sekä sovellusten kautta. Digitaaliset oppimisen välineet on helposti siirrettävissä toisiin tiloihin. 

Hankepäiväkodeissa toteutetaan muutoksia ja uudistuksia oman työn lomassa ja etenkin syksyllä aika tuntui olevan vähäistä hankkeen eteenpäin viemiselle. Nyt konkreettiset kalusteet ja tavarat ovat antaneet lisämotivaatiota kehittää myös ryhmien omia toimintatapoja ja -kulttuureita. Yhä enemmän henkilökunta muokkaa ryhmätilojen oppimisympäristöjä lasten osallisuus huomioon ottaen. 

Kevään suunnitelmissa on jatkaa uudistustyötä uusien inspiroivien ajatusten myötä!